Weekendtur med Nordkap-drengene

Denne weekend stod den på drengetur i den svenske natur med Christian og Ulrik, som jeg i 2006 kørte til Nordkap med (se billeder her).

Forberedelsen

Som sædvanligt var ugen forud præget af kaos (men det beherskes jo af visse personer, siges der), og sådan har jeg det egentlig bedst.

Tirsdag var jeg i god tid uge i garagen for lige at kontrollere, at HP2’eren var klar til at blive luftet efter at have stået stille i aaaaaaaaaalt for lang tid (tror ikke jeg har kørt på den siden mit uheld i Norge for sædvanligvis bruger jeg min R1150 GS Adventure, når jeg tager på tur). Selv om jeg havde haft en professionel batterilader tilsluttet, så var batteriet alligevel dødt, men det er vist et kendt problem (det er altså heller ikke verdens største batteri til så stor en motorcykel).

Jeg fandt batteriet fredag formiddag hos thansen i Valby og købte et ekstra og større batteri hos BMW i Rødovre, men måtte ”nøjes” med thansen-batteriet, da der ikke var plads til det større originalbatteri (i hvert fald uden at man skal skille hele rammen ad først). Selv om jeg brugte dette lille batteri (og det viste sig at være præcist det samme som sad i fra starten af), så var det godt jeg havde læst i manualen, hvordan man skifter batteriet, for det er da første gang jeg har oplevet, at et batteri skal isættes lodret for derefter at vende det 90 grader, så det sidder rigtigt.

Fredag morgen var jeg også lige forbi Aagesen (øv, de har den KTM RC8 stående til billige penge…), hvor jeg fik købt mig en (ekstra) sommersovepose (kan hverken finde min nu anden sommersovepose og min Therm-A-Rest) og en bagagetaske, for vi skulle pakke light i forhold til de alukasser, jeg plejer at have siddende på GS’eren (det glippede vist lidt for Ulrik, men så havde vi jo plads til maden ;-).

HP2 - pakket light

Vi havde oprindeligt aftalt at køre fredag eftermiddag/aften, men på grund af uforudsete hændelser, måtte vi (dvs. jeg) flytte det frem, så vi skulle mødes lørdag kl. 0900 efter betalingsskrankerne i Helsingør – og det var vist meget godt, for hold op, hvor jeg kom bagud lige pludseligt.

Efter revisoren stod den nemlig lige på en god gang sushi hos Ulrik fredag aften, hvorefter jeg kørte hjem for at opdatere min Garmin 296’er, da min Garmin 60’er var ovre i Billund, og det voldte da en del bøvl.

Kort fortalt kunne den første pc, som jeg installeret Garmin Mapsource på, ikke umiddelbart genkende enheden (det viste sig i dag, at jeg bare skulle bruge et af HighPower-stikkene), mens den anden pc gik ned flere gange under forsøget (en af gangen på grund af, at den løb tør for strøm). Jeg lagde mig til at sove ud på natten, og da vækkeuret ringede 0500, måtte jeg så lige installere kortene en gang mere. Batteriet virkede ikke på GPS’en, men jeg regnede med at jeg havde et strømstik liggende ude i garagen (men det havde jeg nu ikke), og ellers måtte vi bare køre efter solen (eller Ulrik eller Christians GPS ;-). Det viste sig dog senere, at hukommelseskortet var rystet løs og da jeg havde sat det fast, så virkede batteriet også (hmmmm).

Jeg var ude i garagen 0610, og så stod den ellers på batteriinstallation, montering af spejl og gps-holder (som det tog en krig at finde – og så fandt jeg kun halvdelen af holderen, så jeg til sidst måtte stripse den fast), bagagetaske og så pakke light (heldigvis).

Jeg havde aftalt med Ulrik, der bor i Ballerup, at jeg jo alligevel kørte lige forbi, så måske kom jeg forbi ham og drak en hurtig kop kaffe kl. 0800 inden vi kørte mod færgen.

Kl. 0745 ringede jeg så til Ulrik og sagde, at jeg ikke nåede det alligevel – og det var vist godt det samme, for det viste sig at han havde sovet over sig og heller ikke havde pakket endnu, så han fik vist fart på ;-)

Jeg kom af sted fra garagen 0825, og nåede færgelejet 0904, hvor jeg mødte Ulrik, der var kommet 0902. Jeg spurgte efter Christian, men han var taget med en tidligere færge, da han var der i god tid (det tog ham vist kun 14 minutter at køre hjemmefra og så til færgen).

Ulrik og jeg kom med færgen 0920 og mødte Christian på den anden side, hvor vi efter en kort ruteplanlægning a la “lad os køre mod nordøst og finde nogle sjove veje undervejs” startede på turen.

Pakkelisten

Jeg plejer altid at have alt for meget oppakning med (især på Nordkap-turen), og jeg er da blevet bedre (mere erfaren) efterhånden som jeg har været på en del ture.

Denne gang bestod pakkelisten af følgende:

 • Mobiltelefon
 • Lader til mobiltelefon (som jeg desværre glemte derhjemme)
 • Et par rene underbukser (som jeg desværre glemte derhjemme)
 • Oplader til GPS’en (220V, men det kunne jo være vi lige faldt over en stikkontakt)
 • Kniv og gaffel (tak til Scandlines for deres venlige sponsorstøtte)
 • Trangia
 • Sommersovepose (fra KTM selvfølgelig)
 • Felthængekøje med tilhørende fastgørelsesremme og karabiner
 • En let zip-off buks
 • En let sommerskjorte
 • Nødbriller (hvis kontaktlinserne skulle ryge sig en tur)
 • Tandbørste
 • Lappegrej
 • Let værktøjssæt
 • Førstehjælpsudstyr

Jeg valgte at køre i mit BMW Rally2-sæt med tilhørende handsker, og det var da i hvert fald varmt nok (selv om der er en del ventilationsmuligheder). Temperaturen passede godt nok, når vi var på hjul, men når vi holdt stille”¦ Jeg tror, at jeg fyldte min 1.5 liters jakkevandtank mindst fire gange! Ulrik valgte at køre i brynje og crosstrøje, og det tror jeg også jeg gør næste gang de lover temperaturer midt i 30’erne! Under rallysættet havde jeg kun en svedundertrøje og min BMW sikkerhedsvest.

Turen

Vi fandt hurtigt nogle fede veje (i vores verden er det grusveje, skovveje – gerne med græs i midten og masser af bevoksning, så man skal undgå de største træer) og små asfaltveje – gerne med masser af sving).

Da vi omkring 1300 mærkede sulten i vores små maver kørte vi mod Örkelljunga, hvor vi faldt over en lille delikatesseforretning, der solgte mange spændende ting. Vi endte med at spise varmrøget laks med potatisgratin salad (det viste sig så at være flødekartofler og ikke kold kartoffelsalat; ikke lige hvad vi havde regnet med, men det smagte godt).

Vi fortsatte mod nordøst og pludselig kørte vi forbi en lækker skovsø (N56 32.475 E13 36.779), og det blev hurtigt formuleret som ”sidste mand i vandet er en kylling” – det blev så Ulrik, der lige skulle have badebukser på (han havde vist ikke pakket lige så light som vi andre ;-).

Nudistbadning - må vist til at komme lidt mere i fitness-centeret ;-)

Det viste sig at være en meget avanceret skovsø med indbygget selvbruner, for man kom op fire gange så brun som da man hoppede i! Da det var tørret ind kunne vi dog børste det værste slam af os; vi håber det ikke var noget alvorligt ;-)

Vi fortsatte atter i nordøstlig retning (aldrig den korteste vej, men den sjoveste vej), og jeg fandt nogle waypoints på gps’en fra nogle tidligere ture, som vi så kørte efter. Vi overnattede nordøst for Traryd (N56 35.177 E13 45.895), hvor også vi havde været en del gange før, og efter et hurtigt pitstop på tanken og i Coop sad vi og nød en kølig pils og en gang chips og ventede på at hoppe i vandet, da en af badegæsterne kommer hen og siger “Er det ikke Jørgen?” Jo, det var det jo (og var lidt glad for, at jeg havde fået tøj på igen) – det var så Steen, som jeg kender fra flyveskolen, så verden er jo ikke så stor alligevel (man skal altså opføre sig ordentligt selv om man er langt væk hjemmefra).

Christian og Ulrik

Vi tog derefter en svømmetur (i hvert fald Christian og undertegnede) og en morfar i hængekøjen (ja, de andre sov på deres Therm-A-Rest), og fik til sidst bikset noget mad sammen. Menuen stod på en dobbeltportion pasta lasagne og en dobbeltportion spagetti bolognese (frysetørret mad fra Mountain House) tilsat lidt ekstra pasta og et par grillpølser (der manglede lidt salt og peber, men det havde Ulrik glemt i skyndingen;-)

Afslapning i hængekøjen - og med en trøje på maven ;-9

Opvasken kunne have gået lettere, men så skal man bruge sulfo til at opløse fedtet i stedet for den balsam, som Ulrik i stedet havde fået med i farten (hastværk er lastværk – for nogle).

Vi fik os også lige en aftendukkert, og så kaldte køjen og her kan afsløre en hemmelighed. Der er masser af myg i Sverige, og vi kunne næsten ikke se aftenhimlen på grund af summende myg og knots. Ulrik, der jo havde masser af plads i alukasserne, hev sit store moskitonet frem fra dybet og lagde sig pænt til at sove. Christian var ved at gå ud af sit gode skind, men efter at have flyttet sig faldt han vist endeligt i søvn med hænderne over dynen, da både hans og mine hænder dagen var fyldt med røde pletter ;-)

Udsigt fra vores nattelogi

Søndag morgen startede jeg cyklen og kørte til Coop efter friske forsyninger, og så stod den ellers på æg og bacon (det var jo søndag), brød, ost, kaffe og juice – efterfulgt af en morgendukkert (aldrig har så få badet så meget med så lidt tøj på ;-)

Derefter gik det nordvestover, og efter nogle igen herlige veje med blandet sværhedsgrad (jeg er i hvert fald glad for frihøjden på min HP2), besluttede vi at køre mod Torekov, hvor Christian familie har sommerhus. Så kunne vi spise sen frokost på havnen og Christian lige hilse på familien.

Meget stiplet vej - og så stoppede de andre ;-9

Efter lidt kedelig sort vej (foretrækker helt klar grønne, gerne stiplede, veje) fandt vi havnerestauranten og fik bestilt smørstegt rødspætte med nye kartofler – hold da op, hvor var den stor (blev serveret med hoved og hale) og smagte pragtfuldt.

Christian blev sammen med familien, hvorefter Ulrik og undertegnede satte kursen mod Helsingør. Jeg satte mig for, at det skulle være sjove veje så langt som overhovedet muligt. Som regel plejer de andre at hoppe på motorvejen langt fra færgeleje og så give den gas, men jeg har altid syntes at man ødelægger 500 km offroad med 50 km motorvejskørsel (det gør man dog alligevel, når man er tilbage i Danmark, men der kører jeg også gerne en omvej, når bare det er sjovt).

Vi kørte af den sidste grusvej 8 km (i luftlinje) fra færgeleje, så det var thumb-up fra Ulrik, og bevis på, at man sagtens kan finde gode veje syd for hallandsåsen.

Da vi nåede Ballerup begyndte det at smådryppe, og jeg da nåede garagen i Taastrup åbnede himlens porte sig, og det styrtede ned fra en lokal CB (gad vide hvordan en styrthjelm ser ud, hvis lynet rammer en lige i bøtten ;-)

Efter et kort besøg i tankens gør-det-selv-vaskehal, hvor jeg fik spulet støvet af HP2’eren, kørte jeg dyret i garage, sat batterilader på det nye batteri og smuttede så hjem for at slappe lidt af efter to herlige dage.

Du kan se ruten i den forrige posting.

Foto : Ulrik Eriksen