SuRi

I går stod den på en lækker middag på restaurant SuRi, og den fortjener bestemt en positiv omtale.

Restauranten er meget elegant og smagfuldt indrettet med stor terrasse direkte ned til havnebassinet i Holbæks gamle havn og baserer deres menu på lokale råvarer med grønt fra Lammefjorden, kød og fisk fra Isefjorden og Sj. Odde.

Suri

Vi kastede os over sæsonens aftenmenu, men jeg fik da også føjet en ekstra forret til aftenens smagsoplevelser.

Priserne er lidt i den dyre ende og vinkortet følger godt efter, men med mange spændende vine og vinlokale indrettet i det ene hjørne af restauranten. I stedet for en vinmenu faldt jeg dog over en af mine yndlingsvine, nemlig Big, Fat and Gutsy – i dette tilfælde fra 2007 og den skuffede bestemt ikke!

Vi fik først en dejlig snack med syltet agurk, hjemmelavede saltstænger og kartofler i bornholmsk kridt efterfulgt lidt senere af endnu en snack med et lille stykke stegt torskerogn i hjemmelavet aioli.

Det tegnede godt – og selv det grønne pynt imponerede smagsløgene noget så guddommeligt!

Derefter fik jeg først min udvidelse, en foie gras-variation med stegt foie gras, en foie gras terrine, parfait, portvin, svesker og brioche. Det smagte fantastisk med mange spændedende smagskombinationer og den eneste hage var, at den kolde del af retten var en anelse for kølig efter min smag.

Derefter blev der serveret jordskokkebisque med ristet jomfruhummer, kammusling, sød kartoffel og sprødt til min ledsager og jeg tog “Det bedste af grisen”, som var en rillette af skank, glaseret kæbe, skorzonerod og en løgvariation (heldigvis byttede vi tallerkener, så man fik prøvet lidt af det hele).

Hovedretten var langtidsstegt tyksteg og braisseret bryst af kalv med morkel-brissel ragout, Lammefjordsgrønt, kartoffelfondant og kalvesky.

Desserten bestod af en æble-cheesecake med macarones, pure, gele, crumble og is af æble.

Maden var uovertruffen, og får fulde seks ud af seks Koch-huer. Betjeningen var høflig og kompetent, og den eneste anke denne aften var, at ventetiden undertiden var lige lovlig lang – især når nu man vælger at lade vinen stå på et separat bord og kun blive skænket af tjeneren (så må man ikke sidde med tomme glas og vente alt for længe ;-)

Det skal dog siges, at tjeneren selv undskyldte med at der var lidt lang ventetid, og i betragtning af at maden var så lækker, så er det helt sikkert et sted, der skal besøges igen!

PS Jeg har tidligere besøgt deres søsterrestaurant, Elmely Kro, og den kan også stærkt anbefales.

Chili con carne til to dage

Så fik jeg igen brygget en god gang chili con carne, og vil lige dele min opskrift med jer.

Chili Con Carne

Jeg har lavet denne opskrift ved at kombinere opskrifterne fra brødrene Price og Charlotte Rosenstand, så prøv den og skriv, hvad I synes om den (jeg laver altid en god stor portion, så der er “lidt” til dagen efter):

Ingredienser

4-5 spsk. olie (eller svinefedt)
2 store løg, finthakket
4-5 fed hvidløg, presset
1-2 små. stærke chilipeber – fx habanero chili, meget finthakket (eller 2-3 alm. chili med kerner)
2-3 ancho chili udblødte i vand (kan erstattes med anden mild aromatisk chili – evt. i pulverform)
2 tsk. spidskommen
1 tsk. stødt kanel
1 tsk. oregano
1-2 spsk. brun farin
500 g grofthakket oksekød
700 g magert oksekød knivhakket i tern (½-1½ cm)
2 tsk. chilipulver
Havsalt
Friskkværnet sort peber
2 ds. hakkede tomater
ca. 50 g tomatpuré
5 dl oksebouillon
2 ds kidney bønner fra dåse, skyllede og afdryppede
50-75 g mørk chokolade 70%, finthakket

Tilbehør: Mexikanske øl, limebåde, creme fraiche og nachos – og evt. en god gang guacamole.

Fremgangsmåde

Varm olien (eller smelt fedtet) i en stor, sort smedejernsgryde , og tilsæt derefter løg, hvidløg og chili. Når løgene begynder at tage farve, tilsættes chilipulver, salt, peber, kanel og spidskommen, og det hele vendes godt sammen.

Rist herefter kødet lidt af gangen i blandingen (hvis du ikke har et godt, kraftigt blus, bør du svitse kødet først for at undgå at kødet koger i stedet for at stege – se opskriften fra Price).

Tilsæt derefter oregano og brun farin sammen med tomater, puré og bouillon, og lad retten simre et par timer eller mere under løg. Rør lidt i den en gang i mellem og tilsæt evt. lidt ekstra bouillon undervejs – den må ikke koge tør.

En halv times tid før servering tilsættes bønnerne sammen med evt. mere væde og simrer færdig – den smages herunder til med salt, peber og cayennepeber (eller frisk chili).

Til sidst tages retten af varmen og den finthakkede chokolade røres i.

Velbekomme!

“Pasta Bolognese” med andehjerter og kråser

Jeg er mere eller mindre startet på en af tidens diller, nemlig stenalderkost eller paleokost, og lagde efter min jomfrutur i spinningslokalet vejen forbi Palæo i Torvehallerne, hvor Thomas Rode m.fl. netop har åbnet en paleo-take away (du kan dog også spise på stedet).

Evolutionen

Jeg valgte en kødsovs med spaghetti, kødsovsen var lavet af andehjerter og kråser, pastaen af grønsager og med tilhørende persillepesto.

Uddrag af menukortet

 

Umiddelbart virkede portionen lille, men så inspirerende ud. Den smagte dejligt med god kontrast i både smag og struktur og det viste sig at den mættede både godt og længe – det er ikke sidste gang jeg prøver en af deres retter.

Det var i øvrigt første gang jeg var inde i torvehallerne, og der skal jeg helt sikkert ind igen – især trak et lille tapassted folk af huse, men jeg nåede desværre ikke at få kigget stedet nærmere ud. Stedet blev lukket af en “Der er opstået en kritisk situation, og vi skal bede alle om omgående at forlade stedet”-højttalermeddelelse (de der nåede ud, var dog hurtigt på vej ind igen ;-)