En kort, en lang …

Stands misbruget – og det skal være nu! Hvad fabler han om, tænker I nok, og det skal jeg sige jer. Jeg har opdaget, at der er mange misbrugere på fx Facebook – og alle mulige andre steder, hvor man bruger skriftsprog, som fx i sms’er, beskeder via Messenger og selvfølgelig i mails og helt almindelige dokumenter.

Der findes altså flere slags streger, og de kan ikke sådan bruges i flæng, selv om der er mange, der forsøger det.

Bindestregen

Bindestregen (-) bruges fx til at binde ord sammen med – enten i form af såkaldte bløde eller hårde bindestreger, og er den, der bruges/misbruges mest. Bindestregen bruges også til at angive fra … til-forbindelser mellem korte ord, som fx i perioden 2010-2015.

Se Retskrivningsregler § 57.

Tankestregen

Så er der tankestregen (–), som primært bruges til at markere et ophold i teksten. På dansk bruges n-tankestregen, på engelsk hedder det en en dash, som svarer til bredden af et n i den pågældende skrift. Der findes også en m-tankestreg (—), eller på engelsk en em dash, som ikke bruges på dansk, men findes fx i det engelske sprog.

Se Retskrivningsregler § 55.

Eksempler

Skriver du fx Mac-computer, så bruger du en bindestreg, men skriver du sælgeren købte en brugt pc – det var godt gået, så skal du bruge tankestregen.

Du kan også bruge tankestregen i stedet for en bindestreg i betydningen fra … til ved lange eller sammensatte ord, som fx i du kan nu flyve direkte København – Las Vegas eller tilbuddet gælder i perioden 1. november – 15. november 2016.

På engelsk bruges n-tankestregen til intervaller, som fx for ages 5–10 eller book our new New York–London flight, på samme måde som på dansk, mens m-tankestregen bruges til indskudte sætninger, som fx i In American English usage—and also in old British English usage—an em dash is never surrounded by space.

Bemærk, at på engelsk bruges n- og m-tankestregen uden mellemrum, mens man i dansk typografi skriver et mellemrum før og efter tankestregen.

Andre streger

Der findes andre streger, som fx figurtankestregen (‒), som ligner en n-tankestreg, citationstankestregen (―), som ligner en m-tankestreg og den svunge tankestreg (~), der bruges i ordbogsdefinitioner.

Hvordan skriver man så disse forskellige streger?

De forskellige streger kan skrives på flere forskellige måder – jeg regner med, at du allerede ved, hvordan du skriver en bindestreg ;-)

Tegn Mac Windows HTML
N-tankestreg Option + – Alt + 0 1 5 0 &ndash
M-tankestreg Option + Shift + – Alt + 0 1 5 1 &mdash

Bemærk, at du på en Windows-computer skal bruge det numeriske tastatur til at taste de fire cifre, fx 0150, mens du holder Alt-tasten nede.

På en iPad/iPhone skal du lave et langt tryk på bindestregen, hvorefter du kan vælge mellem en n-tankestreg, en m-tankestreg og et punktegn til punktopstillinger.

Bindestreg på en iPad

På en Android-telefon, i hvert fald min gamle HTC, skal du ligeledes lave et langt tryk på bindestregen, hvorefter du kan vælge mellem en overstreg, en m-tankestreg og en n-tankestreg (kan afhænge af, hvilket tastaturlayout du har valgt).

Bindestreg på Android

Hvis du bruger fx Outlook eller Word, vil autokorrekturen som regel selv erstatte en bindestreg med mellemrum på begge sider med en tankestreg.

Så er den gal igen!

Man kan åbenbart ikke stole på aviserne – Atlantic Airways har flyttet alle flyvninger i dag mandag til i morgen tirsdag grundet dårligt vejr.

checkin.dk

EPN.dk “citerer” i en artikel checkin.dk, men de har da fået et eller andet galt i halsen (se overskrifte herunder).

epn.dk

De mente nok, at alle fly i dag er udsat til tirsdag, men det er jo ikke det de har skrevet – stakkes de mennesker der nu afbryder deres rejse i morgen ;-)